Sanomalehti Kalevassa oli 24.5 2021 Janne 526 Koskelan kuntavaalipuhe.
Soiko kyläkouluissa viimeinen Suvivirsi?
Pienet kyläkoulut saivat Oulussa jatkoajan kaupunginjohtajalta. Jatkoaika käynee vähiin, kun uusi valtuusto nimetään. Uusi valtuusto todennäköisesti syksyllä päättää Oulun kouluverkon kohtalosta, tapetille tulevat taas pienten kyläkoulujen lopettaminen. Yksi käsittelyssä olevista olisi Pikkaralan koulu.
Maaseudun tulevaisuus -lehdessä oli opetusministeri Jussi Saramon haastattelu, jossa hän kertoi pieniä maaseutukouluja tarvittavan jatkossakin. Hän ehdottaa esimerkiksi koululiitoksia, jolloin vaikkapa Muhokselta tuotaisiin oppilaita Pikkaralan kouluun. Ministeri totesi myös, että totta kai on yksinkertaisinta, että kunta hoitaa omat oppilaansa.
Meillä täytyy olla Suomessa kouluverkko, jossa kenenkään ei tarvitse matkustaa kouluun liian pitkää matkaa aamuin illoin. Monessa tapauksessa pienet oppilaat joutuisivat kulkemaan linja-autolla tai jopa taksilla, jolloin koulumatkoista tulisi kohtuuttomia alakouluikäiselle. Saramo myös peräänkuulutti, että kouluissa tapahtuva etäopetus voi olla yksi keino tasa-arvoisen koulutuksen järjestämisessä. Pienissä kyläkouluissa oppilaat voisivat osallistua toisessa koulussa järjestettävään kielten opetukseen etänä omasta luokkahuoneesta.
Moneen kuntaan ollaan rakentamassa valokuituverkkoa, jota voitaisiin hyödyntää myös opetukseen. Muistuttaisin vielä, että hyväkuntoisten kyläkoulujen lakkauttaminen säästöjen nimissä voi tulla jopa kalliimmaksi oppilaiden kuljetuskustannusten myötä. Opettajien palkkakustannukset säilyvät samana, opettipa hän isossa yksikössä tai kyläkoulussa, opettajia tarvitaan.
Lähitulevaisuudessa Pikkaralan väkiluku kasvaa. Oulujoen kaava on nytkähtänyt liikkeelle, nyt alueen vetovoimaisuus paranee ja saadaan uusia oppilaita hienoon perinteiseen kyläkouluun!
Janne Koskela, varavaltuutettu PS