Vihreiden mentävä aukko

Posti toi Pohjois-Suomen Hallinto-oikeudesta kirjeen, äkkiä kuori auki ja katsomaan mitä se sisälsi: kahdeksan sivua päätöstä. Päätös koski Oulussa järjestettyjä kuntavaaleja, joista oli valitettu. Sain päätöksen, koska olin vaaliasiamies kuntavaaleissa.

Valitus koski Vihreiden kuntavaaliehdokasta, joka ei täyttänyt vaalikelpoisuutta. Valitus koski vahvistettua vaalitulosta, tässä valituksessa pyydettiin ehdokkaan äänimäärän mitätöintiä ja ehdokaslistalta poistamista. Tähän Hallioikeus suostui ja lähetti asian Oulun keskusvaalilautakunnalle toimenpiteitä varten. Ellei joku valita päätöksestä kolmenkymmenen vuorokauden sisään asia saa lain voiman.

Mitä asiasta seuraa? Ehdokas menettää saamansa äänet ja luottamuspaikan, ei muuta rangaistusta. Listan ääniin ei kosketa. Nyt Vihreät nauravat miten he onnistuivat käyttämään tämän porsaan reiän hyödyksi, jolloin he saivat yhden valtuutetun läpi ja onnistuivat viemään paikan Perussuomalaisilta.

14.12.2021 jätetään Aluevaalien ehdokaslista, jolloin voisi käyttää tätä kepulikonstia hyödyksi. Jos löytyy hyvä ulkomaanvahvistus listalle, henkilön ei edes tarvitse asua Suomessa ja osoitteenkaan ei tarvitse olla kovin tarkka, niin vaalijoukkoihin kannattaa ottaa. Hän vain voi jälkikäteen menettää saamansa äänet mutta mitäpä hän niillä kun paikalle ei tulisikaan muilta mailta ja samalla hän on voinut nostaa valituiksi monta muuta ja näiden valittujen paikkoihin ei kosketa jälkikäteen. Tämä tapaus osoittaa miten Suomessakaan ei pidetä rehellisiä vaaleja. Emme tosiaan voi nauraa muiden vaalivilpeille, koska Suomessakin tämä on laillista huijaamista.